Aaconrecherche.nl
Menu
Oneigenlijk ziekteverzuim kost werkgever 3 miljard

Uitgegeven: 15 juli 2010 15:16

AMSTERDAM – Oneigenlijk ziekteverzuim kost Nederlandse werkgevers jaarlijks 3 miljard euro. In Europa hebben werkgevers jaarlijks een kostenpost van 40 miljard euro doordat werknemers zich ten onrechte ziek melden.
Dat blijkt uit een onderzoek van Aon onder 7579 werknemers uit tien Europese landen waaronder 752 Nederlanders. Elk jaar worden volgens volgens het consultancybedrijf meer dan 120 miljoen ziektedagen opgenomen om andere redenen dan ziekte. In Nederland zijn dat er ruim negen miljoen.

Een op de zeven Europese werknemers (in Nederland een op de vijf) geeft toe dat ze de laatste keer dat ze zich een dag ziek meldden, deden alsof ze ziek waren, terwijl dat eigenlijk niet het geval was. Eén op de tien (in Nederland een op de zestien) meldde zich ziek om voor een gezinslid te zorgen.

Voorzichtige schatting

“Hoewel het schrikbarende cijfers zijn, is het nog maar een voorzichtige schatting. Niet iedereen geeft toe wel eens te doen alsof ze ziek zijn. Verder zijn in de kostenberekening alleen de directe salariskosten opgenomen,” zegt Peter Abelskamp van Aon. “Het geeft aan hoe belangrijk het voor werkgevers is om verzuimvraagstukken aan te pakken.”

Invoering van ‘sociale dagen’ voor niet-medische, persoonlijke doeleinden en invoering van flexibele werktijden, kan het oneigenlijk ziekteverzuim terugdringen, stelt Aon.

© NUzakelijk